logo

WERK OP DE WIJNGAARD

Het hele jaar door zijn boer Johan en boerin Geertruida aan het werk in de wijngaard. Grote werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het plukken van de druiven. Maar ook in de winter, het voorjaar en de zomer is er genoeg te doen.

Herfst:
In de herfst is het topdrukte op de Varsenerhof. De druivenpluk, waarmee de familie zo'n 6 dagen mee bezig is, is een gezellige gebeurtenis. Nadat de druiven geplukt zijn, worden ze in druivenkneuzer/ontsteler-machine gedaan, waar de druiven van de trossen worden gehaald en geplet (vroeger gebeurde dit overigens met de voeten). Vervolgens wordt de druivensubstantie, de most in open vaten gedaan en kan het gistingsproces beginnen. Tot slot worden de druiven uitgeperst en worden ze overgeheveld naar luchtdicht afgesloten vaten.
Foto van het druivenplukken in de wijngaard

Winter:
Na zo'n twee maanden wordt de jonge wijn overgeheveld naar nieuwe vaten. Het bezinksel, met voornamelijk de gistcellen, blijven in de oude vaten achter. Dit proces herhaald zich een aantal keer.
Ook in de wijngaard is er werk te doen in de winter. Boer Johan is dan druk met de snoei van de takken. De druivenstokken zijn gegroeid als een gordijn (de bovenste takken hangen als een gordijn naar beneden). De hangende takken worden ingekort, zodat de jonge uitlopers niet gaan bevriezen.
Foto van de wijngaard in de winter

Lente:
In het voorjaar kijkt boer Johan naar de nieuwe takjes aan de wijnstok. Hij leidt ze op de goede manier naar boven en verwijdert de overbodige takken. De bloesem verandert in kleine trosjes. Het groeien is begonnen!
Naast het werk in de wijngaard, heeft boer Johan een andere belangrijke taak. Boer Johan bekijkt of het suikergehalte goed is van de jonge wijn. De wijn wordt overgeheveld in wijnflessen. Een prachtig etiket erop en klaar!
Foto van de wijngard in de lente

Zomer:
In de zomer ligt het werk in de wijngaard stil. De druiven pakken elk zonnestraaltje op en groeien. Om iedereen mee te laten genieten van dit proces, organiseren Johan en Geertruida rondleidingen door de wijngaard. In de zomermaanden kunt u hiervoor elke donderdagmiddag in juli en augustus terecht. Kijk voor meer informatie bij activiteiten van de wijngaard.
Het zomerseizoen wordt afgesloten met een open dag. Op deze dag is de 'vrucht van de wijngaard' te bewonderen en natuurlijk te proeven. Daarnaast zijn er verschillende (boeren)ondernemers uit de streek aanwezig.

Meer wijngaard